Dobar dug prema lošem dugu

Sadržaj:

Dobar dug prema lošem dugu
Dobar dug prema lošem dugu

Video: Dobar dug prema lošem dugu

Video: Dobar dug prema lošem dugu
Video: Вяжем красивую женскую кофточку - тунику крючком. Часть 1. 2023, Prosinac
Anonim
Image
Image

Danas ću govoriti o dobrom dugu u odnosu na loš dug. Mnogi ljudi misle da je sve dug loš i da se nešto treba izbjegavati i isplatiti što je brže moguće. No, doista postoje dvije vrste duga: dobar dug i loš dug. Sada, jedna brza i prljava vladavina pravila za utvrđivanje da li je određeni dug dobro ili loše je pitati se hoće li dug financirati nešto što uvažava ili opada vrijednosti. Ako dug financira nešto što raste, to je obično "dobar dug". S druge strane, ako financira nešto što gubi vrijednost, to je obično "loš dug".

Što je dobar dug?

Primjeri dobrog duga bili bi hipoteka na vašem domu i zajam za fakultetsko obrazovanje. Hipoteka financira kuću, sredstvo koje se dugoročno povećava, a studentski kredit financira obrazovanje, što će vjerojatno rezultirati višim plaćanjem posla i boljom zapošljivosti niz cestu - barem to je ideja bilo koji način.

Što je loš dug?

Primjer lošeg duga bio bi automobilski kredit - većina novih automobila izgubiti više od polovice njihove vrijednosti u prvih pet godina nakon kupnje. Drugi primjer "lošeg duga" bio bi novac koji ste posudili za kupnju nečega što gubi vrijednost koju si si mogao priuštiti za kupnju bez zajma, poput večere, na primjer.

Kako platiti dug

Ok, tako da je razlika između dobrog duga i lošeg duga, ali što je najsigurniji način isplate duga? Kada se suočavate s dugom, dobro je započeti s plaćanjem najnižih zajmova s kamatama, pogotovo ako financiraju stavke koje gube vrijednost. Za gotovo sve to znači da najprije plaćate najvišu kreditnu karticu. Nakon toga, radite na otplati svoje niže stope potrošačkih kredita, poput auto kredita. [AdMiddle] Nakon što ste uplatili ove vrste dugova, sljedeći korak će raditi prema otplati vaših "dobrih dugova" ako - i to je velika ako - ako nemate bolju upotrebu za novac. Ako možete uložiti svoj novac na višu stopu povrata od kamatne stope na dug, obično ste bolji od toga uložiti novac i sporije smanjiti dug. Ako imate hipoteku, ne morate nužno žuriti platiti brže. Hipoteke obično imaju niske stope u usporedbi s drugim vrstama kredita, au SAD-u i nekoliko drugih zemalja kamate koje plaćate na hipoteku su porezno priznate. Cha-ching! To je sve za sada, ljubaznošću Money Girl, vašim vodičem za bogatiji život. E-mail Vaše pitanje i komentare na [email protected]. Hvala za slušanje!

Slika ljubaznošću Shutterstocka Više savjeta od Money Girl

Preporučeni: