Kako podnijeti zahtjev za otplatu kamate po kućnoj hipoteku

Sadržaj:

Kako podnijeti zahtjev za otplatu kamate po kućnoj hipoteku
Kako podnijeti zahtjev za otplatu kamate po kućnoj hipoteku

Video: Kako podnijeti zahtjev za otplatu kamate po kućnoj hipoteku

Video: Kako podnijeti zahtjev za otplatu kamate po kućnoj hipoteku
Video: Nenamjenski novčani krediti za fizička lica 2023, Studeni
Anonim

Uobičajeno pitanje koje primam je oko uzimanja odbitaka od interesa kućne hipoteke. Poput ove e-poruke od Joea u Kaliforniji:

Moj zaručnik je prošle godine kupio kuću, ali nisam na naslovu moj kredit nije bio do par, Njezin je otac ušao u hipoteku s njom i prema mojem znanju ne otpušta ništa za dom. Moj zaručnik ne radi i plaćam hipoteku. Moje pitanje je da li postoji neki način na koji mogu imati koristi od toga na mojim porezima ili je to potpuni gubitak za mene?

Što je home mortgage kamata za smanjenje?

Joe, hvala na pitanju. U ovoj emisiji objasnit ću odbitak od interesa za hipoteku na kuće i pojasniti tko može podnijeti zahtjev. Kada posudite novac za kupnju, izgradnju ili znatno poboljšanje svog primarnog boravka ili drugog doma, dobivate porezne olakšice. Plaćanje kamata na hipoteku do milijun dolara je porezno odbitni trošak. I kamate koje se plaćaju na do 100.000 dolara zajmova za home kapital ili kreditne linije općenito su porezno priznate.

Postoje četiri uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi se kvalificirali za uzeti home mortgage interesa odbitak:

  1. Morate podnijeti poreze na Obrascu 1040 i navedite odbitke na Raspored A. To znači da popis svih svojih porezno odbitnih izdataka, kao što su dobrotvorni doprinosi, medicinski troškovi i državni i lokalni porezi, a ne uzimajući zadani standardni odbitak. Kao bočna napomena: Uvijek biste trebali istaknuti odbitke kada prelaze standardni iznos, jer to će smanjiti porez. Standardni odbitci za 2009. godinu su:
  • 5.700 dolara za pojedinačne i oženjene porezne obveznike koji se zasebno podnose
  • 11.400 dolara za bračne parove koji podnose zajednički povratak
  • 8.350 dolara za one koji su bili podnijeli kao voditelj kućanstva
  1. Morate biti zajmoprimac s dobrim povjerenjem i imati vezu s vašom vjerovniku. Drugim riječima, ako je vaš vjerovnik bliski član obitelji ili prijatelj, uzimanje odbitka kamate moglo bi biti sumnjivo.
  2. Vaša hipoteka mora biti osigurani dug. To jednostavno znači da je zajam potpomognuti nekretninama koje bi se mogle prodati kako bi zaštitile interese vjerovnika ako ne vratite dug.
  3. I četvrti uvjet da se kvalificira za otplatu mirovine za kućnu hipoteku je da morate biti zakonski odgovorni za zajam.

Dakle, Joe - iako zvučiš kao otupčen tip - ne možete odbiti interes koji plaćate u ime svog zaručnika jer ste rekli da niste zakonski odgovorni za hipoteku.

Što domovi kvalificiraju za smanjenje hipoteke?

U svrhu kućne hipoteke odbitaka od kamata, definicija "kuće" uključuje samo sve nekretnine s kupaonicom, kuhinjom i prostorom za spavanje, kao što su kuća, stan, co-op, gradska kuća, mobilna kućica, prikolica ili broda. Ako posjedujete drugi dom, može također biti podobni za odbitak kamata. Međutim, postoje posebna pravila koja morate slijediti ako ga iznajmite tijekom bilo kojeg dijela godine.

Drugi dom koji je također iznajmljivanje mora osobno iskoristiti za više od 14 dana ili više od 10% od broja dana koji drugi iznajmljuje dom, ovisno što je dulje. Na primjer, recimo da ste vlasnik kuće na plaži i iznajmite ga od 1. lipnjast do 31. kolovozast kada je vrijeme previše vruće da uživate. To znači da iznajmljujete plažu za 92 dana u godini, tako da 10% od 92 jednako je 9 dana. Zahtjev od 14 dana duži je od 9 dana, tako da sve dok koristite kućicu na plaži dulje od 14 dana u godini, možete ga smatrati pravim drugim kućama, prihvatljivim za odbitak hipoteke. Inače, kuća na plaži bi se smatrala najamninom, podložno poreznim pravilima za najam nekretnina umjesto za osobne rezidencije.

Naknadni troškovi

Pored hipotekarnih kamata, postoji nekoliko dodatnih troškova i naknada koje možete uključiti u odbitak, kao što su naknada za kasno plaćanje, kazne za prijevremene otplate, premije osiguranja hipoteka i popustne bodove.

Kako podnijeti zahtjev za otplatu kamate po kućnoj hipoteku

Na kraju godine vaš će vam vjerovnik poslati obrazac 1098, koji je izjava o hipotekama. Da biste zatražili odbitak od interesa kućne hipoteke, unesite ukupni iznos kvalificiranih kamata i naknada na Raspored A poreznog obrasca 1040.

Zajmovi hipoteka s više zajmoprimaca

Ako kupujete kuću sa supružnikom i porez na papire kao par, potražujete ukupan iznos kvalificirane hipoteke na zajedničkom povratu. Međutim, ako ste oženjeni i zaračunavali poreze zasebno ili ste posudili novac za kupnju kuće s nekim tko nije vaš suprug, svakome ćete dobiti odbitak za plaćeni interes. Ako je izjavu hipotekarnih kamata poslana drugom zajmoprimatelju i niste ga primili, jednostavno pošaljite dokument s poreznim prihodom koji objašnjava koliko kamate plaćaju svaki od zajmoprimaca. Dobro je navesti ime i adresu osobe koja je u vašem objašnjenju primila Izjavu o hipotekarnoj kamatnoj stopi.

Ako posjedujete kuću ili dio kuće, svakako oduzmite dopuštenu zateznu hipoteku. Važno je poduzeti sve moguće porezne olakšice jer svatko smanjuje oporezivi dohodak, što smanjuje iznos poreza koji morate platiti.

Može li se investicijsko vlasništvo kvalificirati za odbitak od hipoteke? Saznajte više u mom Brzi savjet o investicijskim svojstvima i oduzimanju hipoteke.

Upravni

Ako vam je potrebna pomoć ili motivacija za izlazak iz duga, preuzmite kopiju moje najnovije audio knjige, Djevojka s novcem 10 koraka do slobodnog duga. To je korak-po-korak plan za preobrazbu vaše situacije i stvaranje financijski sigurne budućnosti, za dobro! Pronađite ga na Audible.com, Amazon.com i u trgovini iTunes.

Drago mi je što slušate. Chi-Ching, to je sve za sada, ljubaznošću Money Girl, vašim vodičem za bogatiji život.

Više resursa:

IRS publikacija 936, Home Mortgage Interest Deduction

Upute za raspored A

IRS publikacija 527, Nekretnina za iznajmljivanje stambenih objekata

Hipoteka slika ljubaznošću Shutterstocka

Više savjeta od Money Girl

Preporučeni: