Hoće li uložiti ili platiti dug, I. dio

Sadržaj:

Hoće li uložiti ili platiti dug, I. dio
Hoće li uložiti ili platiti dug, I. dio

Video: Hoće li uložiti ili platiti dug, I. dio

Video: Hoće li uložiti ili platiti dug, I. dio
Video: ZADNJI KO PREŽIVI SIREN HEADA 2 DIO 2023, Studeni
Anonim

Hhmmm. Ima li financijski smisla uložiti svoj novac ili ga koristiti za plaćanje duga? To može biti zbunjujuće pitanje, ali pomoći ću vam odgovorom u ovom i sljedećem tjednu.

Ukoliko uložite ili plaćate dug?

Isti obračun radi za studentske zajmove, osim što postoje neka ograničenja s studentskim zajmom odbitak kamate imati na umu. Da biste imali pravo na odbitak u 2009., morate prilagoditi bruto dohodak koji iznosi manje od 70.000 USD za pojedinačne podnositelje zahtjeva ili manje od 150.000 USD ako ste u braku i podnesite zajednički povrat. Postoji i ograničenje koliko možete odbiti; možete odbiti do 2.500 dolara svake godine za kamate koje plaćate za studentski kredit koji je za vas, vaš suprug ili vaše uzdržavane članove.

Pretpostavimo da Henry isplaćuje studentski kredit. Oženjen je, podnosi zajedničku poreznu prijavu i izvješćuje o oporezivom dohotku u iznosu od 100.000 USD u 2009. godini - to je ispod dopuštenog dohotka, pa se kvalificira za odbitak kamata za studentske kredite. Ima studentski saldo od 80.000 dolara s kamatnom stopom od 4%, što mu košta 3 tisuće dolara za kamate za godinu dana. Kao što sam spomenuo, maksimalni iznos koji možete podnijeti zahtjev za 2009. godinu iznosi 2.500 USD, pa preostalih 500 dolara koje je Henry platio nije porezno odbijeno.

Henry's prihod stavlja ga u poreznu šifru od 28%. Kada se njegov prihod smanjuje dopuštenim iznosom od 2.500 dolara, on sprema 700 dolara u porez. To je 2.500 puta x 0.28. Sada se kamatni trošak studentskog kredita pada za 700 dolara - od 3.000 dolara godišnje do 2.300 dolara. Ako podijelite 2,300 dolara svojim studentskim zajmom od 80,000 $, daje mu kamatnu stopu nakon oporezivanja od 2,87% na kredit u 2009. godini.

Sada znate kako porezne odbitke smanjuju kamatnu stopu koju morate platiti za porezno odbijeni dug. Pridružite mi se na sljedećem showu, gdje ćemo nastaviti raspravljati o tome kako riješiti hoćete li platiti dug ili uložiti svoj dodatni novac. U drugom dijelu, razgovarat ću o dugovima koji se ne mogu odbiti od poreza, kao što su kreditne kartice, a raspravit ću kako procijeniti povrat poreza nakon ulaganja. Tada možete usporediti novac koji štedite tako što ćete vratiti dug do novca koji biste zaradili ulažući.

Upravni

Ako želite poboljšati gramatiku i zabaviti se istovremeno, voljet ćete

Gramatička pobožnost Mignon Fogarty. To je mala, lijepa knjiga koja je savršena za okretanje i čitanje svaki dan kad god imate nekoliko minuta. Pronađite ga u knjižarama ili na Amazon.comu.

Zaustavite se i posjetite stranicu Money Girl Facebook. Kada postanete fan, primit ćete me aktualna ažuriranja od mene. Slobodno dajte komentare ili ostavite kratke pitanja. Naravno, uvijek možete poslati e-poštu na [email protected] ili ostaviti poruku govorne pošte na 206-339-9069. Ako zaboravite svoje podatke za kontakt, samo idite na odjeljak Money Girl na fastanddirtytips.com

Drago mi je što slušate. Chi-Ching, to je sve za sada, ljubaznošću Money Girl, vašim vodičem za bogatiji život.

Više resursa: Američka federalna porezna stopa poreza na dohodak, 1913-2009

Slika ljubaznošću Shutterstocka

Više savjeta od Money Girl

Preporučeni: